Říká se, že Češi mají zlaté ručičky. O naší šikovnosti ohledně domácího kutilství a zahradničení by se dala vést dlouhá polemika. Nejhorší ovšem je, když se naše různé zlepšováky snažíme aplikovat tam, kde to vůbec není potřebné. Třeba při přípravě kávy. Jakých nejčastějších hříchů se Češi dopouštějí?
Stará káva
Mylně se domníváme, že produkty bez uvedeného data spotřeby můžeme užívat dlouhé měsíce. V případě kávy to ovšem není pravda. V případě že balík kávy necháte otevřený několik měsíců, postupně z něj vyprchává chuť a aroma. Díky tomu se připravíte o chuťový zážitek z nápoje a ani sebelepší kávovar kávě chuť nevrátí. Přestaňte pořád myslet na to kde ušetřit a nenakupujte velká „výhodná“ balení kávy, která nemáte šanci spotřebovat do jednoho měsíce.
Turek
Tradiční český turek je naší národní výsadou, která ovšem čelí kritice z řad znalců kávy. Panuje mylná domněnka, že příprava tohoto nápoje je inspirovaná metodou přípravou kávy v Turecku. Proč je Turek trnem v okem kávových požitkářů? Největším problémem je dlouhý kontakt zrnek kávy a horké vody. Po několika minutách louhování se ovšem z kávy začnou uvolňovat rezidua a přebytečný kofein. Tato rezidua z pražení nejsou pro těla zdravá. Nepředstavují sice riziko pro zdravé jedince, ale citlivějším lidem se nedoporučuje.
|
Horká voda
Dalším problémem se kterým se potýkáme je zalévání kávy příliš horkou vodou. Ačkoliv se to obecně moc neví, horká voda kávě škodí. Ideální je po uvaření nechat vodu 1-2 minuty vychladnout. Znalci dobré kávy se schodují, že ideální teplota k zalití kávy se pohybuje okolo 92° C. V případě že kávu zalijete vařící vodou, necháte uvolnit rezidua z pražení a káva tímto získá nepříjemnou trpkou chuť.
Uvažujete o koupi kávovaru? |
Špatně namletá káva
Obecně příliš nerozlišujeme mezi způsoby namletí kávy. Neuvědomujeme si ovšem, že způsob namletí kávy je při její přípravě velice důležitý. Pro kávovar je vhodná jemně namletá káva, v případě že děláme kávu překapávanou, doporučuje se použít hrubě mletá káva.