RECENZE: Pekáč buchet

Zdroj: Pixabay.com, Fragment.cz

Klára si žije stejně sladce jako Karlík z továrny na čokoládu, Matouš miluje vysokou hladinu adrenalinu ve svém krevním oběhu. Ona stále peče, vaří, smaží, griluje a flambuje. On je sportovní nadšenec, zdravě se stravuje a pěstuje nejkrásnější břišní svaly pod sluncem. On jí štve, ona jeho přitahuje. 

Blogerka, redaktorka časopisu Stella a velká milovnice vaření Klára musí zastoupit kolegyni při interview s mistrem Evropy v lezení po zamrzlých vodopádech Matoušem. Zatímco on má na všechny její otázky okamžitou odpověď, čiší z něj klid a vyrovnanost, Klára mezitím prožívá menší kolaps. Červená se jako přezrálé jablko, mluví páté přes deváté a její nešikovnost dosahuje bodu varu.

Klářin dušení klid dostává jednu smrtelnou ránu za druhou. Na svoji práci byla vždy hrdá, na tu ‚pneumatiku‘ okolo břicha zas tolik ne. Tak proč jí tenhle frajírek, který je dokonce mladší než ona, dostává do kolen? Ani nesnášenlivost hlavní hrdinky ke všem sportovním disciplínám nezabrání tomu, aby nedošlo ke kolosálnímu střetu světa vaření/tloustnutí a sportu. Hold láska prochází žaludkem!

Čokoládové cookies

400 g hladké mouky

kypřicí prášek do pečiva

lžička soli

200 g změklého másla

200 g třtinového cukru

200 g cukru krupice

3 vejce

lžička vanilkového extraktu

400 g čokolády

Máslo utřeme s cukry, přidáme vejce a směs zamícháme. Následně vmícháme sůl, vanilkový extrakt a kypřicí prášek, mouku a čokoládové kousky. Těsto pak pomocí dávkovače na zmrzlinu nejprve zespodu obalíme v cukru a pak dáme na pečicí papír. Připlácneme, aby vznikly placičky. Pečeme v troubě předehřáté na 180°C 10 –12 minut. Necháme na plechu vychladnout!

Ich-forma vynáší  do popředí  jak samotnou Kláru, tak i její pohled na svět. Někdy vtipný, jindy zase bláhový a ztřeštěný. Každá kapitola začíná ve stylu hlavní hrdinky – kulinářským receptem, ať už sladkým nebo slaným. Jedno setkání s Matoušem se střídá s druhým, mezi gastrosexuálkou a adrenalinovým šílencem vzniká něco mnohem sladšího, než se z počátku mohlo zdát.

Vtipné dialogy i Klářiny vnitřní monology střídá jiskřivé sbližování dvou postav, které málem zažehne stránky knihy. Dvojsmyslné názvy okoření ne příliš dlouhý děj i neoriginální zápletku. Za zmínku stojí i vedlejší postavy jako Klářina kolegyně Míša nebo doktor Miloň, kteří místo útěchy se stanou pro Kláru živelnou pohromou. Mezi řádky a vztahem/nevztahem Kláry a Matouše se začne vyvíjet druhá dějová linka, tedy zápletka mezi Míšou a Miloňem.

Makadamové koláčky

300 g hladké moukypekáč buchet

150 g másla

100 g moučkového cukru

vanilkový lusk

2 žloutky

200 g kvalitní čokolády

smetana ke šlehání

100 g makadamových ořechů

100 g strouhaného kokosu

Z mouky, cukru, změklého másla, vnitřku vanilkového lusku a žloutků vypracujeme těsto, které zabalíme do sáčku a necháme v lednici odležet. Poté jím naplníme formičky na tartaletky a pečeme na 180°C 20 minut. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni, vmícháme nastrouhané makadamové ořechy a kokos. Vzniklým krémem pak plníme hotové koláčky. Opět necháme ztuhnout v chladu. Při servírování můžeme koláčky ozdobit šlehačkou.

O jídle, bez jídla, kvůli jídlu, s jídlem. Pekáč buchet od Kateřiny Petrusové je přecpaný puberťáckými hláškami, neustálým uculováním a situační komikou. Lehce se tak stane sladkým společníkem na jedno odpoledne, podráždí chuťové pohárky a odvede pozornost od reality, kdy většinou onen pověstný ‚pekáč buchet‘ máme jen v troubě.

Recenzní výtisk poskytlo nakladatelství Fragment.

Latest Posts

Nenech si ujít