Zdroj: Pixabay.com, Fragment.cz
Klára si žije stejně sladce jako Karlík z továrny na čokoládu, Matouš miluje vysokou hladinu adrenalinu ve svém krevním oběhu. Ona stále peče, vaří, smaží, griluje a flambuje. On je sportovní nadšenec, zdravě se stravuje a pěstuje nejkrásnější břišní svaly pod sluncem. On jí štve, ona jeho přitahuje.
Blogerka, redaktorka časopisu Stella a velká milovnice vaření Klára musí zastoupit kolegyni při interview s mistrem Evropy v lezení po zamrzlých vodopádech Matoušem. Zatímco on má na všechny její otázky okamžitou odpověď, čiší z něj klid a vyrovnanost, Klára mezitím prožívá menší kolaps. Červená se jako přezrálé jablko, mluví páté přes deváté a její nešikovnost dosahuje bodu varu.
Klářin dušení klid dostává jednu smrtelnou ránu za druhou. Na svoji práci byla vždy hrdá, na tu ‚pneumatiku‘ okolo břicha zas tolik ne. Tak proč jí tenhle frajírek, který je dokonce mladší než ona, dostává do kolen? Ani nesnášenlivost hlavní hrdinky ke všem sportovním disciplínám nezabrání tomu, aby nedošlo ke kolosálnímu střetu světa vaření/tloustnutí a sportu. Hold láska prochází žaludkem!
Čokoládové cookies
400 g hladké mouky
kypřicí prášek do pečiva
lžička soli
200 g změklého másla
200 g třtinového cukru
200 g cukru krupice
3 vejce
lžička vanilkového extraktu
400 g čokolády
Máslo utřeme s cukry, přidáme vejce a směs zamícháme. Následně vmícháme sůl, vanilkový extrakt a kypřicí prášek, mouku a čokoládové kousky. Těsto pak pomocí dávkovače na zmrzlinu nejprve zespodu obalíme v cukru a pak dáme na pečicí papír. Připlácneme, aby vznikly placičky. Pečeme v troubě předehřáté na 180°C 10 –12 minut. Necháme na plechu vychladnout!
Ich-forma vynáší do popředí jak samotnou Kláru, tak i její pohled na svět. Někdy vtipný, jindy zase bláhový a ztřeštěný. Každá kapitola začíná ve stylu hlavní hrdinky – kulinářským receptem, ať už sladkým nebo slaným. Jedno setkání s Matoušem se střídá s druhým, mezi gastrosexuálkou a adrenalinovým šílencem vzniká něco mnohem sladšího, než se z počátku mohlo zdát.
Vtipné dialogy i Klářiny vnitřní monology střídá jiskřivé sbližování dvou postav, které málem zažehne stránky knihy. Dvojsmyslné názvy okoření ne příliš dlouhý děj i neoriginální zápletku. Za zmínku stojí i vedlejší postavy jako Klářina kolegyně Míša nebo doktor Miloň, kteří místo útěchy se stanou pro Kláru živelnou pohromou. Mezi řádky a vztahem/nevztahem Kláry a Matouše se začne vyvíjet druhá dějová linka, tedy zápletka mezi Míšou a Miloňem.
Makadamové koláčky
300 g hladké mouky
150 g másla
100 g moučkového cukru
vanilkový lusk
2 žloutky
200 g kvalitní čokolády
smetana ke šlehání
100 g makadamových ořechů
100 g strouhaného kokosu
Z mouky, cukru, změklého másla, vnitřku vanilkového lusku a žloutků vypracujeme těsto, které zabalíme do sáčku a necháme v lednici odležet. Poté jím naplníme formičky na tartaletky a pečeme na 180°C 20 minut. Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni, vmícháme nastrouhané makadamové ořechy a kokos. Vzniklým krémem pak plníme hotové koláčky. Opět necháme ztuhnout v chladu. Při servírování můžeme koláčky ozdobit šlehačkou.
O jídle, bez jídla, kvůli jídlu, s jídlem. Pekáč buchet od Kateřiny Petrusové je přecpaný puberťáckými hláškami, neustálým uculováním a situační komikou. Lehce se tak stane sladkým společníkem na jedno odpoledne, podráždí chuťové pohárky a odvede pozornost od reality, kdy většinou onen pověstný ‚pekáč buchet‘ máme jen v troubě.
Recenzní výtisk poskytlo nakladatelství Fragment.