Juliette

Zahřej se vnitřně a zažeň zimní chmury

Po roce už je to opět tady. Zima, šero, lenost, postel a nic nedělání. Nastává doba zimního lenošení, zachumlání se do peřin s teplými chlupatými ponožkami a izolace od vnějšího světa. Zažeňte tyto zimní chmury a pozvěte své přátele, užijte si večer s rodiči nebo partnerem u něčeho dobrého. Něčeho teplého co vás nejen zahřeje, ale také zvedne náladu a pobavíte se. Svařené víno, grog, punč a čaj s rumem. To je už dobře známa věc, ale není čas na novinku? Zaexperimentovat? Ano. Je! Proto jsme provětrali staré kuchařky po našich babičkách, prohledali internet a našli pár nových zimních moků.

Zpříjemni si večer u vašeho oblíbeného filmu, stolní hry, u krbu, s partnerem, rodiči nebo přáteli a namíchejte si námi vybrané drinky. Hned vám bude nejen tepleji, ale při takovém hraní Aktivit nebo Scrabble takový drink určitě uvítáte. Přeci jen, kapka alkoholu má „dar“ odbourávat hranice a prolomit ledy. Tudíž je záruka dobré nálady zaručena. Takže s chutí do toho, recepty jsme vybrali schválně ty nejjednodušší! Na zdraví!

Žhavá aféra

Suroviny: 0,5 cl tequily, 2 dcl svařeného jablečného džusu, smetana, muškátový oříšek, hřebíček, nové koření, pomerančová kůra a skořicový lusk.
Postup: Jablečný džus ohřejeme v malém kastrůlku na mírném ohni. Přidáme zimní koření, jako je hřebíček, skořicový lusk, nové koření a pomerančovou kůru. Vaříme asi 15 minut. Scedíme. Vlijeme tequilu a jablečný mošt do již předehřáté sklenice. Na vrch sklenice naneseme trochu rozšlehané smetany a ozdobíme čerstvě nastrouhaným muškátovým oříškem a skořicí.

Pálivý panák

Suroviny: 3 cl tequily, 1,5 dcl horké čokolády, smetana, chilli.
Postup: Tequilu spolu s horkou čokoládou nalijeme do větší panákové skleničky (whiskovky). Ozdobíme rozšlehanou smetanou a chilli.

Bombardino z rakouských Alp

Suroviny: 160ml rumu, 80ml mléka, 160ml likéru, 100ml smetany, hořká čokoláda.
Postup: Vyšleháme smetanu, čokoládu nastrouháme na hoblinky. Rum, mléko a likér smícháme a přivedeme k varu. Obsah vlijeme do již předehřáté sklenice. Ozdobíme šlehačkou a posypeme čokoládovými hoblinkami.

Medový sníh

Suroviny: 1 lžička medu, 0,5 cl koňaku, 2dcl mléka, muškátový oříšek.
Postup: Mléko ohřejeme, vlijeme do něj koňak. Smícháme s medem.
Na ozdobu použijeme nastrouhaný muškátový oříšek. Samozřejmě koňak můžeme přidat dle libosti 😉

Horká střela

Suroviny: 1 energetický nápoj Redbull, 0,5 dcl vodky, pomeranč, skořicový lusk.
Postup: Redbull spolu se skořicovým luskem přivedeme k varu. Vymačkáme šťávu z jednoho pomeranče. Přidáme vodku. Hned hořák vypneme! Vodka nám nesmí vařit spolu s Redbullem. Jinak by se „vypařila“.

Pokud tě náš výběr nenadchl, věříme, že tě uspokojí klasický babiččin čokoládový likér 🙂

Čokoládový likér

Suroviny: 800ml smetany, 100ml mléka, 200g nejlepší tmavé čokolády, 200g moučkového cukru, 4 lžičky mleté skořice nebo rozpustné kávy, 400ml alkoholu (rum, whisky, žitná …)
Postup: Mléko a smetanu přivedeme do varu. Přidáme čokoládu a mícháme do rozpuštění. Přidáme cukr, koření a alkohol. Dobře promícháme, nalijeme do lahví, vychladíme a pak zavíčkujeme. Uchováváme v lednici nebo v suchu v pokojové teplotě.
Bílá varianta: Namísto černé čokolády dáme bílou a koření nahradíme dření z vanilky.

Exit mobile version