Vánoční cukroví je jedna z věcí, na kterou se těšíme již od jara. Výborné maminčiny vanilkové rohlíčky a skořicové perníčky si prostě nejde nechat ujít. Jenže cukroví je vždy plné másla, cukru a mouky, co takhle letos vyzkoušet jeden zdravější recept v podobě lineckého cukroví?
Je to jednoduché. Je to zdravé a je to výborné. Tak dlouho neotálejte a pusťte se do pečení.
Ingredience:
125 g žitné mouky
- 125 g polohrubé mouky
- 125 g medu
- 80 g oleje (olej je možné zvolit například slunečnicový, řepkový i kokosový)
- 1 vejce
- 6 g kypřícího prášku
- marmeláda
Pro ještě zdravější variantu lze polohrubou mouku zcela vynechat a zvolit 250 g žitné, stejně tak lze žitnou vyměnit za celozrnnou nebo špaldovou.
Z jedné várky je cca 70 ks cukroví.
Postup:
V misce dobře promícháme mouku a kypřící prášek. Poté přidáme med, který si rozpustíme v hrníčku, olej a vajíčko. Vše důkladně promícháme a zpracujeme do těsta.
Těsto vyválíme a začneme vykrajovat kolečko, hvězdičky, srdíčka či cokoliv jiného. Cukroví pečeme cca 10 minut v rozehřáté troubě na 200 °C.
Po vychladnutí začneme cukroví slepovat. Marmeládu zvolte dle chuti.
My si cukroví upekli na druhou adventní neděli, aby se nám do Vánoc dobře uleželo. Ovšem uležet se nestačilo a již třetí den bylo cukroví pryč. Není tak nutné péct linecké dopředu. Je skvělé čerstvé hned po vytažení z trouby.